You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Besöksnäring
I historiens fotspår
En stor anledning till att besöka Sala är förstås den anrika Sala Silvergruva. Där kan du uppleva och lära dig om både Salas, Västmanlands och Sveriges historia, vare sig du följer med på en gruvvisning i gruvan eller väljer att besöka det stora området ovan jord. Men Sala har även så mycket mer att erbjuda! I staden, som grundades av kung Gustav II Adolf år1624, kan du uppleva än mer historia när du vandrar längs de välbevarade 1700-talshusen på Magasinsgatan, studerar den lustigt lutande Bellanderska gården från 1760-talet eller tar dig en titt på rådhuset från samma århundrade. I Sala finns kyrkor från både 1600-tal och från tiden då Sverige kristnades - visste du att en av Sala sockenkyrkas väggar till och med utgörs av en runsten?
 
Shopping, gofika och mer!
Staden Sala har en mycket pittoresk och mysig stadskärna, byggd enligt renässansens alla visdomar. Här hittar du små och mellanstora lokala butiker som erbjuder det mesta mellan himmel och jord - alltifrån kläder, smycken, presenter, leksaker, teknik - ja, det mesta du kan tänka dig. Dessutom finner du Galleria Sala Torg med flera kända butikskedjor alldeles invid det kullerstensbeprydda stora torget: stadens absoluta mittpunkt där också tvenne marknader årligen går av stapeln, varje vår och höst. När hungern eller kaffesuget pockar på, slinker du in på någon av stadens flertalet restauranger eller caféer, för en välsmakande lunch eller en god kopp fika. Men barnen trivs nog säkert allra bäst i den stora lekparken i stadsparken - den är så milsvida känd att föskolebarn från grannkommunerna med jämna mellanrum kommer på dagsbesök, bara för att leka hela dagen lång.

I de omkringliggande byarna finner du också intressanta saker att göra. Vad sägs om en avkopplande spaweekend på Sätra Brunn eller ett vildmarksbesök per kanot i Svartådalen, för att ge några exempel? Ja, Sala med omnejd har mycket att erbjuda och utforska. Vi ses snart!

Läs mer: www.destinationsala.se
Satsningar för hållbar utveckling

Idag står både vi i Sala kommun och i världen inför stora miljö- och hållbarhetsutmaningar. Vår målbild är att Sala kommun ska växa samtidigt som förutsättningarna för god livskvalitet och hälsosam miljö ska ges. Agenda 2030, EU:s horisontella principer för jämställdhet, tillgänglighet, icke diskriminering och ekologisk hållbar utveckling samt antagna nationella och regionala miljömål, vägleder kommunens hållbarhetsarbete.
 
Vad gör vi?
Miljömålsarbetet i kommunen fokuserar främst på fyra ämnesområden, minskad klimatpåverkan, god livskvalitet, gröna tjänster och hållbar konsumtion och våra val har betydelse och alla steg är viktiga för att på sikt få till de stora förändringarna. Hållbarhetskrav ställs i alla kommunala upphandlingar och den offentliga måltiden består av hög andel ekologiska och svenska livsmedel. En stor del av kommunens energiförsörjning baseras helt på förnybar el- och värme och vi arbetar för en fossilfri fordonsflotta till år 2024, det kommunala bostadsbolaget och energibolaget är redan fossilfria!
 
Vad kan vi alla göra?
Energianvändning är både kostsam för klimatet och din plånbok. Sala kommun erbjuder gratis energirådgivning som kan hjälpa dig att få ner din energiförbrukning. Energi- och klimatrådgivningen vänder sig till allmänhet, företag och organisationer.

Inom Sala kommun är det avgiftsfritt att åka med buss vilket har sociala fördelar samtidigt som invånare erbjuds ett klimatneutralt transportalternativ. Bussarna i kollektivtrafiken drivs nämligen helt med biogas framställd av kommuninvånarnas kompostavfall. Ett LEADER-finansierat projekt pågår också som syftar till att utreda möjligheterna till lokal produktion av biogas med gödsel som substrat. I Sala kommun sysselsätts över 506 inom gröna näringar och du som invånare kan stötta lokalnäringen genom att välja hållbar lokalproducerat mat.

I Sala finns också en rik besöksnäring och goda förutsättningar att semestra mer lokalt för en minskad klimatpåverkan. På Salas officiella upplevelse- och besöksguide finns tips och rekommendationer för dig som vill upptäcka Sala kommun. Sedan 2016 har invånarna i Sala kommun också möjligheten att dela eller låna utrustning för fritidsverksamhet hos Fritidsbanken.
 
Välkommen till Sala ekokommun!
Välkommen till Nedre Dalälven