Roadtripp med dokumentärfilmaren Eric Delafosse från Energy Observer
12:e och 16:e juni 2019 tog vi med dokumentärfilmaren Eric Delafosse från Energy Observer på en rundtripp i vårt Biosfärområde Nedre Dalälven. Eric tillhör teamet runt världens första vätgasdrivna båt, jättekatamaranen Energy Observer, som turnerar jorden runt för att utforska, utveckla och främja framtida förnybara energier. Teamet har fått i uppdrag av Unesco att uppmärksamma FN:s sjutton globala mål och goda lösningar för hållbar utveckling som görs i länderna man angör.
Eric ämnar göra en 3-4 minuters video om bl.a. det omfattande arbete som har gjorts och högst aktivt pågår, utfört av oss och många andra, för att återintroducera havsvandrade fisk som lax och havsöring i Dalälven, samt om hur det är att bedriva turistverksamhet i vårt biosfärområde. Videon Eric gör om Biosfärområde Nedre Dalälven kommer ingå i en serie från hela världen om hållbar utveckling. Förhoppningsvis kan vi visa videon någon gång under 2021.
På rundtrippen besökte vi; Billuddens hamn där länsfiskekonsulent Daniel Brelin berättade om bland annat havsöringens utmaningar i Östersjön, Vattenfalls forskningsstation Laxeleratorn i Älvkarleby där David Aldvén visade olika lösningar för fiskpassager, samt Hedesunda Camping där Renate och Meindert berättade om sin turismverksamhet och älvens betydelse för dem. Vi mötte också Gävleborgs landshövding Per Bill som delade sina tankar om biosfärområden och älvens betydelse. Anders Widén från Marma-Mehedeby FVOF berättade om det framsynta fiskevårdsarbete som föreningen bedriver. Guiden Jenny Olsson på Färnebofjärdens Nationalpark visade oss runt på naturum där hon berättade om Nedre Dalälvens unika naturmiljöer och artrikedom. Turismentreprenörerna Sivan Jansson från Sivans fiske samt Madde och Jack från Multiadventures Sweden delade erfarenheter från sina respektive verksamheter. Självklart fick vi från Nedre Dalälvens Intresseförening vara med och berätta om vårt arbete i biosfärområdet. Under dessa två dagar hann vi också med att filma på flera platser längs älven med både drönare och vanlig kamera. Som kuriosa kan nämnas att drönaren fastnade i ett träd och blev hängades över älven. En djärv simtur räddade både drönaren och det filmade materialet.