Alf Linderheim är ögat bakom de många talande bilderna i boken ”Färnebofjärden - nationalparken vid Nedre Dalälven.” Alf bor i Älvkarleby och är som naturfotograf ofta ute längs Nedre Dalälven. Nedan berättar Alf om sin kärlek till området och naturfotografi.
Som naturfotograf tillbringar du mycket tid i skog och mark. Vad är det som gör att du tillbringar en stor del av den tiden i Nedre Dalälvsområdet?
- Nedre Dalälvsområdet från Tyttboforsarna ner till mynningen på Nedre Dalälven är så att säga mitt "hemområde", och det är variationen och rikedomen, inte minst fågellivet, som gör det så lockande.
Boken – vad har det betytt för dig att göra den och att den kommit ut?
- Jag har medverkat i väldigt många böcker under åren, men boken Färnebofjärden - nationalparken vid Nedre Dalälven är den första boken där jag har namnet på framsidan, och det känns ju extra roligt. Dessutom är det tillfredsställande att vi äntligen fått ut denna bok som författaren Stig Holmstedt och jag började prata om för många år sedan.
Vem ska, och varför ska man läsa/köpa boken tycker du?
- Givetvis ska alla som vill besöka och uppleva nationalparken köpa och läsa boken. Dels om man är naturintresserad i största allmänhet och dels också som en bra introduktion och guide till de upplevelser området kan erbjuda.
Finns det någon anekdot kring någon av bilderna i boken som du kan berätta om?
- Jag har inte varit utsatt för någon större dramatik vid vistelsen i nationalparken, vilket ju brukar vara populärt att berätta anekdoter om. Men när jag en februaridag för tjugo år sedan helt oanmält får se en varg i vinterpäls kliva ut ur ett skogsbryn 125–150 meter ifrån mig, och sakta gå över myren framför mig fick jag lite bråttom att få in den i kamerasökaren. På den tiden hade man ju film i kameran, så jag väntade nyfiket på att få diafilmen framkallad. En annan färskare fin upplevelse med djurlivet i parken var då vi i maj 2019 kunde ringmärka de första ungarna av vitryggig hackspett som är födda i nationalparken på många år.
Har du några favoritplatser i området som du vill tipsa om?
- Det finns flera platser, men jag är lite svag för älvskärgården vid Sissuddarna med sina klipphällar och tallar och aspar. Aspsvämskogen på Hästholmen i västra delen av nationalparken är också fascinerande, särskilt vid högvatten då de grova asparna står till knäna i vatten och man sakta kan glida på vattnet mellan trädstammarna.
Du säger att du fotograferar på naturens villkor. Kan du utveckla det lite?
- Det innebär att jag aldrig riskerar att skada vare sig djur eller växter för att kunna ta en bild. Jag letar reda på mina motiv själv och utnyttjar inte så kallad hyrgömslefotografeingen av djur. Då tycker jag att man missar en viktig del av upptäckarlusten och glädjen av att se att sin egen kunskap och sitt eget arbete resultera i bilder.
Kan du säga något om ditt engagemang för naturen och hållbar utveckling i övrigt?
- För mig är fotograferingen i naturen också förknippad med naturvård. Bilderna kan tala och skapa engagemang. Jag är också aktiv som ordförande i Naturskyddsföreningen Älvkarleby, samt engagerad i olika naturvårdsprojekt, bland annat Projekt vitryggig hackspett.
Boken ”Färnebofjärden - nationalparken vid Nedre Dalälven” hittar du till exempel hos nätbokhandlare som
Adlibris och
Bokus, din lokala bokhandlare och
naturum Färnebofjärden i Gysinge.
Här hittar du Alfs egen hemsida:
http://www.linderheim.se/
Du kan även följa honom på Instagram:
www.instagram.com/alflinderheim/
Läs mer om Projekt vitryggig hackspett:
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/skog/vart-arbete/arterna-vi-vill-radda/projekt-vitryggig-hackspett