You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Ett gott exempel på hållbarhetstänk - Avesta Visentpark
Avesta Visentpark är samtidigt som den är en finstämd turistattraktion för barn och vuxna, också en av norra Europas viktigaste avelsanläggningar för visenter, eller europeisk bison som den också kallas. Djurarten är rödlistad och idag finns det cirka 7000 djur i världen, främst i Europa. 400 djur har hittills lämnat parken för utplacering. 

Rikard Wiklund, föreförståndare för Avesta Visentpark, berättar om läget i parken (februari 2020) 
- Vi har i dagsläget tjugofyra visenter i parken. Alla våra visentkor som uppnått fertil ålder kalvade förra året, vilket är jätteroligt. Så nu finns det åtta kalvar i parken.
- Vårt mål är att leverera ut så många djur som möjligt. Rumänien och Ryssland har visat intresse för våra visenter, men det är svårt att säga när i tiden det blir. Förmodligen ligger det några år bort.
- I övrigt har vi hållit på med vissa ombyggnationer i parken, bland annat ett hanteringshägn där vi kan jobba med djuren vid exempelvis sövningar och provtagningar.
- 2017 var ett rekordår för Avesta Visentpark. Arton visenter lämnade parken och placerades ut bland annat i Sydkarpaterna, i norra Kaukasus och i finska Kuusamo.
Rewilding Europe
Som första kommun i Europa skrev Avesta 2014 ett tioårigt samarbetsavtal med Rewilding Europe om utplacering av visenter i det fria. Målsättning var, och är, att visenter från Avesta ska släppas ut i nationalparker i Karpaterna.
Rikard Wiklund om rekordåret 2017
Mer om Avesta Visentpark