You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Ekoturism i Svartådalen - Edens Garden B&B
John de Jong är holländaren som brinner för att svensk landsbygd ska leva. Tillsammans med sin fru Mandy lockar han turister från hela Sverige, och stora delar av världen, till Svartådalen och parets ekoturismgård: Edens Garden B&B. 

Ganska snart efter att paret köpt sin gård engagerade John sig i Svartådalens Bygdeutveckling. Föreningen består av bygdens folk som vill att skolor och service ska finnas kvar, att skogs- och jord bruket ska fungera, och att besöksnäringen ska utvecklas. Så när John fick höra att det saknades sängplatser i Svartå dalen startade paret ett Bed & Breakfast.

– Vi hyrde på engelskt vis ut ett rum hemma i huset och gästerna åt mat med oss vid köksbordet, berättar John. Vi blev rätt snart fullbokade och när huset intill oss blev till salu köpte vi det och började hyra ut det till främst barnfamiljer som söker friheten på landet.

Förfrågningarna blev allt fler, och nu har John tre hus att hyra ut. Med tiden började han guida gästerna i naturen, och nu är bäversafari, gäddfiske från kajak och fågelskådning längs Svartån uppskattade turer. John valde också att certifiera gården som ekoturismföretag, något som innebär miljöhänsyn i allt de gör.

- Man kan inte leva av naturen utan att vara varsam om den, vi bör leva i symbios med naturen, säger John. Vi källsorterar på gården, eftersträvar att erbjuda t.ex. våra frukostar med närproducerade och enbart svenska råvaror, använder träbestick istället för plast vid utflyktslunch eller grillning och så rör vi oss med respekt ute i markerna. Vårt företagande ska stärka medvetande om naturen och bygden, inte tvärtom.

John har långsamt och metodiskt arbetat för att bygga upp en ekoturismverksamt med boende och naturnära aktiviteter. Hela tiden har han haft ett hållbarhetsperspektiv i det han gör. 

– Utvecklingen av gården har tagit över tio år. Vi har provat oss fram, utan att ta fler lån och utan att riskera vad vi byggt upp på den här vackra platsen. Klockan fem imorse var jag ute på Svartån i kanoten, fåglarna sjöng i vassen, svalorna svischade omkring på himlen och jag såg både rådjur och bäver på nära håll. Kan man ha det bättre? 

- Samarbetet och engagemang i bygden är viktigt, fortsätter John. Det är helheten det handlar om, inte enbart om turism. Allt som erbjuds i Svartådalen gör platsen till en rik symbios på lantbruks-, skogs- och naturupplevelser. Därför hänvisar vi ofta våra gäster till andra företag inom besöksnäringen och vi ger även varandra provisioner. Individualismens tid är förbi, nu handlar det om att hjälpas åt för att skapa medvetande och en hållbar värld, inte för oss själva, utan för våra barn.
Tips från John om hur man skapar hållbart företagande
Gör det du kan för naturen. Börja fundera så hittar du massor.
Det goda värdskapet är viktigt. Människor måste bemötas bra.
Var inte rädd för att samarbeta. När du ger, så ger andra dig.
Var envis och ha tålamod. De rätta tillfällena dyker upp för eller senare.
Våga prova nya saker. Se till att det nya kompletterar din verksamhet.
På bävertur i Svartådalen
Nere i vindskyddet vid Svartån berättar John de Jong om bävrarnas liv. Allt medan elden flammar, kaffekannan puttrar och kakburken skickas runt. Sedan ger vi oss iväg i kanoterna. John paddlar först, hela tiden spejande, och då och då pekar han ut olika djur. Vi ser svanar, gäss och flera sorters änder. Och till sist också två bävrar som simmar i vattnet. På hemvägen knakar det bland träden. En älg, säger John, och vi lyssnar andäktigt på hur ett stort djur banar väg snåren.