You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Elin Blue vill göra det enkelt att välja närproducerade och giftfria grönsaker
En välfylld vägbod med nyskördade, lokalodlade grönsaker hittar du längs Grönsinkavägen om du åker mellan Horndal och Österfärnebo. Här intill vägen säljer Elin Blue på Larses grönsaker en mångfald av grödor som kål av olika sorter, morötter, tomater, mangold, squash, lök, bönor, gurka, ärtor, chili och betor, samt även färgsprakande buketter med sommarblommor. Vi frågade Elin hur intresset varit under 2021 för hennes grönsaker.

- Jag är faktiskt förvånad över hur stort intresset är för mitt grönsaksstånd, säger Elin Blue. Det säljs slut nästan varje dag. Det hade jag verkligen inte räknat med. Självklart är det människor från trakten, men också dom jag inte känner som bara är på genomresa.

Larses grönsaker är en småskalig grönsaksodling i Knäbäck, strax utanför Österfärnebo. Här odlar Elin både på friland och i växthus. På gården har hon även en odling med sommarblommor där du själv kan plocka exempelvis solrosor, zinnia, lejongap och blåklint.

- När man bor på landet är det många som odlar själv, säger Elin. Men jag ser och märker att behovet ändå finns och att människor tycker att det är spännande med närproducerad mat. Detta är mitt första år så jag hoppas att intresset kommer att öka för varje år.

Elins mål med sin odling är göra det möjligt för befolkningen i området att enkelt kunna välja närproducerade och giftfria grönsaker för deras eget välbefinnande, men också för miljöns skull.
- Jag hade tänkt vara med på REKO-ringar som finns i närliggande län, fortsätter Elin, men jag känner att det inte riktigt behövs, eftersom jag just nu säljer jag så pass mycket här hemma. Det är också det jag vill, att kunna förse människorna i det här området med närodlade grönsaker.

Besök gärna Elins grönsaksbod om du åker på vägen mellan Horndal och Österfärnebo. Du kan även hitta Larses grönsaker på lokala marknader, som lördagsmarknaden i Gysinge, men även framöver på kringliggande REKO-ringar. Och så får du jättegärna tipsa oss här nedan om andra vägbodar och liknande med lokalproducerade produkter i biosfärområdet.

Mer information om Elin och Larses Grönsaker hittar du här:
Facebook
Instagram