You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
GOTT EXEMPEL - EKOLOGISK GETGÅRD I ÖSTERFÄRNEBO
Vi besökte getostmakerskan Maria Brook på den ekologiska getgården Lars Pers i Fors, utanför Österfärnebo. Hon visade sitt gårdsmejeri, bjöd på getost och delade sina framtidsplaner. Om planerna och vårt besök kan du läsa här.

Först tog Maria oss på en rundtur i gårdsmejeriet bland kärl, slangar, mjölkningsplatser och ostar på lagring, och sedan fick vi en närgången träff med de nyfikna getterna. Maria berättade att hon tar emot för studiebesök, faktiskt hela busslaster, och om du "bara vill vara" på gården. Hon visade också sin nyligen införskaffade s.k. foodtruck. En satsning så att hon kan åka runt och sälja sina produkter på marknader och utanför t.ex. köpcentrum. Diverse olika getostar, öl- och pepparkorv gjord på getkött, köttlådor, honung, sylt, smör, yoghurt, marmelad, ostkaka och ostpajer är sådant du kan hitta hos henne.

Vad tycker folk om dina produkter?
- Jag har förstått att en del ostar har blivit favoriter. Särskilt min egenpåhittade "Västersockenost", en getparmesan. Folk står i kö ibland vid marknader. Yoghurten är "gettepopulär"! Även ostkakorna. Och på den senaste tiden har efterfrågan av vår eldost på getmjölk, Sveriges motsvarighet till den grekiska halloumin, varit stor.

Vad vill du att man ska få ut av besöket på gården?
- Min önskan är att besökarna får insikt i hur det fungerar på ett småskaligt lantbruk, träffa djuren, och få lugn och ro en stund, typ mindfulness. 

Vad har du för framtidsplaner?
- Jag vill öka antalet besökare på gården genom mer aktiv marknadsföring. Vi har precis fixat ett dass och så ska vi bygga om vår stora vedbod för inomhusaktiviteter med hantverk av olika slag. Tanken är att praktisera ett koncept som kallas "flow learning", där man upplever aktiviteterna med alla sina fem sinnen. Lärandet är praktiskt och bygger på att väcka entusiasm och delande. Jag vill också öka lägerverksamhet och liknande för barn och ungdomar. Möten med djur och natur är så viktiga. Häromdagen rullade det in min första husbilsgäst, en familj med två flickor som stannade en natt på gården. Flickorna "parkerade" hos killingarna såklart och på morgonen var de med och mjölkade getterna och flyttade dem. För mig är det meningsfullt att få visa upp gårdslivet och att man faktiskt kan leva och verka som vi gör.
På gården Lars Pers i Fors finns förutom ett sjuttiotal getter även höns, påfåglar, hästar, hund, katt och bin. Maria är också biosfärambassadör för Biosfärområde Nedre Dalälven, vilket innebär att hon bl.a. berättar om biosfärområdet för sina gäster. Efter rundturen bjöd Maria på braskokat kaffe, getformade pepparkakor och bröd med getost. Gott! Tack Maria!
Mer om Lars Pers i Fors