You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
En av fyra finalister till utmärkelsen Årets Eldsjäl 2021 i kategorin Hälsa – stort grattis säger vi till fiske- och friskvårdsguiden Sivan Jansson, Älvkarleby. 2011 fick Sivan en stroke och under sin rehabilitering insåg hon hur viktigt hennes stora passion, fisket, var för hennes tillfrisknande. Sivan förespråkar idag fiske som behandlingsmetod för strokepatienter och för människor med utmattningssymptom. Årets Eldsjäl är ett arrangemang av Folkspel och tidningen Expressen.

- Jag är stolt och glad över att vara finalist, berättar Sivan. Det känns verkligen som mitt koncept ”Fiska dig friskare” har slagit igenom. Att använda sig av naturens hälsobringande effekter är något jag gärna vill hjälpa till med. Folkspel och hela produktionsteamet hade gjort ett fantastiskt arbete för att kunna genomföra denna kväll för oss Eldsjälar. Alla fick ta ett covidtest innan vi checkade in på hotellet. Sedan blev den en mycket lång dag med repetitioner, genrep och självklart fick vi lära känna de andra finalisterna. Finalisterna i kategorin Hälsa var Erika Hellberg & Fredrik Björck, Jonas Autio och jag samt Sofia Åhman från SVT, där hon har morgongymnastik, som vann kategorin. Det var härligt att få uppleva en kväll med lite glamour, äta god mat, lyssna på livemusik samt träffa andra trevliga eldsjälar. 

- Mina aktiviteter i år är bland annat ett samarbete som jag har i augusti och september tillsammans med Afrika Select i Gimdalen. Vi kommer att ha "Fiska dig friskare" "Må bra" aktiviteter i augusti och september. Samt i slutet av maj kommer jag ha en flugfiskeweekend i Sverkestaån (närheten av Lindesberg).

Redan 2003 bildade Sivan Fjällorna, en fiskeförening för kvinnor som idag är rikstäckande och arrangerar fiskeresor, träffar, kurser och seminarier.
- Fjällorna är till för alla kvinnor, säger Sivan Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller vilket typ av fiske du är intresserad av. Sedan mitten av 90-talet har jag haft flugfiskekurser för både män och kvinnor. Det känns så skoj att ha kunnat inspirera andra till en fantastisk friluftsaktivitet. På köpet har jag har fått en mängd nya vänner.
- För dig som inte testat att fiska ännu, gör det! Det är ett klimatsmart sätt att fånga sin egen fisk och så sjunker stressnivån i kroppen genom att vistas i naturen. Det är ett fantastiskt sätt att ladda batterierna.

Eldsjälsgalan blev digital i år och leddes av Clara Henry. Vann i kategorien Hälsa gjorde TV-profilen Sofia Åhman som fått svenska folket att aktivera sig hemma med genom TV-gympa.

Se nomineringsfilmen som presenterar Sivan:
www.folkspel.se/aretseldsjal/finalister-halsa/finalist-2

Fiske som friskvård – läs mer och boka på Sivans hemsida:
www.sivansfiske.com/boka

Fiskeföreningen Fjällorna hittar du här:
www.fjallorna.se

Sivan fick förutom äran att bli nominerad ett stipendium på 10 000 kr. Årets Eldsjäl utses i kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledarskap och Årets Idrottsförening. Totalt nomineras fyra i varje kategori. Folkspel, som är föreningslivet egna spelbolag, ligger bakom eldsjälsarrangemanget.